5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gezegen krizde

Bugün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü. 2024 Dünya Çevre Günü kutlamalarına bu yıl Suudi Arabistan ev sahipliği yapıyor. Her yıl bir tema ile düzenlenen etkinliklerin bu yıl odak noktası “Bizim topraklarımız. Bizim geleceğimiz. Biz #RestorasyonKuşağıyız”. Bizim topraklarımız teması altında arazi restorasyonu, çölleşme ve kuraklığa dayanıklılık Dünya Çevre Günü’nde tartışılacak konulardan. Ülkece sıcaklıklarla boğuştuğumuz bu günlerde, Dünya’da da her yıl elli beş milyon insanın kuraklıktan doğrudan etkileniyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından 1972 yılında alınan kararla 5 Haziran, “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanmakta. Bu yıl 51’incisi düzenlenecek olan etkinlik öncesinde, UNEP dünya genelindeki arazi bozulması, çölleşme ve kuraklıkla ilgili güncel veriler ile arazi tahribatıyla mücadele yollarını içeren bir rapor yayımladı.

2 milyar hektar alan bozulmuş durumda

Raporda ekosistemler tehdit altında denirken, sürdürülebilir olmayan üretim ve tüketim modellerinin, iklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı ile kirlilik ve atıklardan oluşan üçlünün gezegen krizinin tetiklediği vurgulanıyor. Dünya’nın kara alanlarının beşte birinden fazlası, yaklaşık 2 milyar hektar, bozulmuş durumda. 

Her yıl 55 milyon insan kuraklıktan etkileniyor.

Dünya nüfusunun %40’ı arazi bozulumundan etkilenirken, her yıl elli beş milyon insan kuraklıktan doğrudan etkileniyor. Rapora göre, arazi bozulumu kontrol altına alınmaz ise bu durum küresel gıda üretkenliğini %12 oranında azaltabilir ve bu durum, 2040 yılına kadar gıda fiyatlarının %30’a kadar artmasına neden olabilir.

Üreticilere tavsiyeler

Raporda tarımsal üretimi sürdürülebilir hale getirmek için üreticilere yönelik tavsiyeler de yer alıyor. Bu tavsiyeler arasında; 

  • Çiftçilerin kuraklık ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmelerine yardımcı olmak için iklime dayanıklı mahsul çeşitleri ve diğer adaptasyon önlemleri geliştirebilir.
  • Yerli Halkların geleneksel bilgeliğini bilimsel ilerlemelerle birleştirerek sürdürülebilir ve ölçeklenebilir mahsuller ve tarım yöntemleri geliştirebilir.
  • Besin değerleri, kuraklığa ve zararlılara karşı dayanıklılıkları ve iklim değişikliğine uyumları için geleneksel ürün çeşitlerini kullanarak sürdürülebilir tarım tekniklerini benimsemek.
  • Su kullanımını ve karbon emisyonlarını azaltmak için perakende ve gıda hizmeti seviyelerinde gıda israfını ve kaybını azaltmak.
  • Bitkisel ve hayvansal üretim için yeni teknolojilerde araştırma ve geliştirme fonlarını artırmak.
  • Toprağın bozulmasını önlemek için gübre ve böcek ilaçlarının ölçülü kullanımını sağlamak.
  • Yerel ekosistemlere ve iklime adapte olan ürünlere odaklanmak.