6 Şubat ve 20 Şubat tarihli depremlerin ardından yaşanan yıkımlara bir de maden tehdidi ekleniyor. Hatay Valiliğince alınan karara göre Hatay’da madencilik faaliyeti için ÇED şartı aranmayacak.
Duvar’dan Burcu Özkaya Günaydın’ın haberine göre Hatay Valiliği hassas alan düzenlenmesini yürürlükten kaldırdı. Haberde yer alan bilgiye göre, 3 Ağustos 2023 tarihinde AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yapılan toplantıda Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bünyesinde bir komisyon kararıyla 2020 yılında düzenlenen 192 sayılı Mahalli Çevre Kurul kararı ile hassas alan düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı. Bu karara göre, Hatay’da madencilik faaliyeti için ÇED (çevresel etki değerlendirme) raporu şartı aranmayacak. Kararın gerekçesi olarak, 6 Şubat tarihli depremlerin ardından çok fazla yıkımın meydana geldiği Hatay’da kentin tekrar inşası için “maden-madeni malzemeye ihtiyaç duyulması ve ihtiyaç duyulan maden-madeni malzemenin temininde sıkıntı yaşanmaması” gösterildi.
Duvar’dan Günaydın’a konuşan Hatay Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu bu kararı “Hatay’ı öldürmek” olarak nitelendiriyor. Sekiz aydır asbestten, tozdan boğulan Hatay’ın taş ocakları ile yok edileceğini söyleyen Karasu, “Şu an halihazırda 12 tane taş ocağı için mahkeme ÇED raporu gerekli değildir kararı verdi. Bu karara itiraz etmeye hazırlanıyoruz. Tozdan, enkazdan boğulan Hatay’ı taş ocakları yapmak öldürmek anlamına geliyor. Biz bir toplantıda Valiye bu sorunu ilettiğimizde Vali “Hatay’ın taşa ihtiyacı var” dedi. Hatay’ın taşa ihtiyacı olduğu kadar havaya, suya da ihtiyacı var. Tüm taş ocakları şehre yakın yerlere kuruldu. İnsanların olmadığı yerde yapılmalı. Zaten enkaz tozlarından yaşanamayacak durumda olan Hatay, taş ocağını, maden aramasını kaldırmaz” dedi.