Tarım arazileri, okyanuslardan 23 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Malç naylonları, tarım arazilerini mikroplastik bataklığına çeviriyor. BPA içermeyen ürünlere yönelik araştırmalar şimdilik sınırlı ama BPA alternatifleri buğday, marul ve havuç gibi bazın ürünlerde halihazırda tespit edilmiş durumda.
Environmental Sciences Europe dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre tarım arazilerinde okyanuslardan 23 kat daha fazla mikroplastik var. Plastik parçacıklar hem tarım arazisi içerisinde hem de dışında çeşitli kaynaklardan toprağa karışabiliyor. Malç naylonu, silaj filmleri, tarım ekipmanları, pestisit kapları ve kentsel arıtma çamuru gibi her şey tarım arazisine mikroplastik ve nanoplastik saçıyor.
Malç naylonu kısa vadede tarımsal üretimi arttırıyor ama…
Malç naylonları kısa vadede tarımsal üretimi arttırsa da toprağa ciddi miktarda plastik katkısı yapan ürün olarak öne çıkıyor. Çalışmanın başyazarı Joseph Boctor, bu ürünlerin tarım arazilerini plastik bataklığına dönüştürdüğünü söylüyor. Tarım arazilerinin mikroplastik ve nanoplastik bataklığına dönüşmesinin yanı sıra asıl sorun bunların toprak ile sınırlı kalmaması. Tüm bu mikroplastik ve nanoplastikler aynı zamanda çevreye de yayılıyor ve büyüme aşamasında bitkiler kökleriyle emiyor. Daha önce yapılan çalışmalarda deniz ürünleri ile süte ek olarak elma ve armutta da mikroplastiğe rastlanmıştı. Ve artık bugün mikroplastiklerin bağırsaklardan beyne kadar taşınabileceğini biliyoruz.
Çilek: ya pestisitli ya mikroplastikli
Plastik üretiminin 2050 yılına kadar 33 milyar tona ulaşacağı tahmin ediliyor. 2015 yılından bu yana üretilen plastiğin ise sadece %9’u geri dönüştürülmüş, %12’si yakılmış ve kalan %79’u ise çevreye gelişigüzel atılmış. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi’nde 2022 yılında yayımlanan bir araştırma makalesine göre, çilek üretiminde plastik malç uygulanan Konya ili Hüyük İlçesi tarım topraklarında plastik tespit edilmiş ve bu plastikler malç materyali ile eşleşmiş. Son dönemde medyada en zehirli meyve olarak adından sıkça söz ettiren çilek bir de mikroplastikliymiş.
BPA içermeyen ürünler daha az zararlı kabul edilse de…
Pastik kirleticiler, topraktaki mikrobiyal çeşitliliği değiştiriyor; bitkinin su alımını sınırlıyor ve stresi arttırarak daha az besleyici ürün oluşmasına neden oluyor. BPA içermeyen ürünler gibi daha az zararlı kabul edilen plastikler bile topraktaki karbon ve azot oranını bozuyor veya toprağa başka toksinler salabiliyor. Boctor’a göre bir ürünün BPA içermemesi onun risksiz olduğu anlamına gelmiyor. Earth.com’da yer alan habere göre BPA alternatifleri buğday, marul ve havuç gibi bazı ürünlerde halihazırda tespit edilmiş durumda.
Kaynaklar:
- https://www.ecowatch.com/agricultural-soil-microplastics.html
- chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2695159