İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümlerine dair TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden açıklama geldi: Önlem alınmadıkça, iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının önümüzdeki yıllarda da yaşanacağı düşünüldüğünde önümüzdeki yıllarda alg patlamaları ve balık ölümleri çevre ve halk sağlığı açısından sorun olmaya devam edecek.
Son dönemde İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk yaptığı açıklamada sebep olarak deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi sonucu tek hücreli canlı (plankton) popülasyonun artışı derken, Bakanlık inceleme başlattığını ve ilk değerlendirmelere göre sebebin sudaki kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin yetersiz olması demişti. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde de konu ile ilgili bir açıklama geldi.
Kronikleşen alg patlamaları ve balık ölümleri
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi konu ile ilgili “1980’li yıllardan beri İzmir Körfezinde sıcaklık değişimleri ile farklı dönemlerde karşımıza çıkan alg üremesi sorunu İzmir’in Bayraklı ilçesi sahilinde kıyıya vuran ölü balıklar ile tekrar kent gündemine oturmuş, körfez kirliliği ile ilgili soruları beraberinde getirmiştir” derken; yeterince arıtılmamış evsel ve endüstriyel atıksu deşarjlarının, taşınan kirleticilerin, körfezdeki gemi trafiğinin, gemi söküm tesislerinin, endüstriyel tesislerin, balık çiftlikleri gibi kirletici kaynakların deniz suyu kalitesinin etkilediğinin altını çiziyor.
İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının önümüzdeki yıllarda da yaşanacağı düşünüldüğünde gerekli önlemler alınmadığı takdirde alg patlamaları ve balık ölümlerinin gerek kent estetiği gerek çevre ve halk sağlığı açısından sorun olmaya devam edeceğine dikkat çeken açıklamada, Çevre Mühendisleri yerel ve merkezi idareye bağlı tüm kurumları ivedilikle gerekli çalışmaları yürütmeye çağırmakta.
İzmir Büyükşehir Belediyesi: kirlilik yeni değil, 1965’ten bu yana körfez kirlenmekte
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi’ndeki kirlilikle ilgili bugün bir basın toplantısı düzenledi. Körfezin 1965’ten bu yana ağır kirlilik yaşadığını belirten Tugay: “Yıllar içerisinde derelerle körfezimize evsel, endüstriyel ve bir miktarda tarımsal atıklar taşınıyor. İşin son noktasına gelinmiş gibi görünüyor. Bununla yüzleşmemiz gerektiğini, çözüm için ortak bir çaba içinde olmamız gerektiğini söylüyorum. Körfezde yaşanan renk değişikliği ve balık ölümleri plankton denilen bir mikroorganizma türünün denizde aniden çoğalmasıyla ortaya çıktı. Bunların gemilerle taşındığını ve iklim değişikliğiyle körfez içinde baskın haline geldiğini söyleyebiliriz.” dedi.